8 lis 2012

Crumble a la Sophie Dahl



Wiem jak smakuje jesienne słońce podczas tych najpiękniejszych, złocistych dni. Dokładnie tak, jak to crumble.

Jesień jest takim melancholijnym czasem. A "Nostalgia" to tytuł odcinka jednego z najbardziej uroczych programów kulinarnych, jakie oglądałam, czyli "Apetyczna Panna Dahl". Z niego właśnie pochodzi inspiracja do tego przepisu. W tamtym roku robiłam ten cudowny deser praktycznie przez cały czas trwania sezonu na gruszki. Pierwszy raz trzymałam się oryginalnego przepisu z dużą ilością masła i cukru. Ale za każdym kolejnym razem zmniejszałam ilość tych składników, a moja rodzina... nie zauważała zmian! Finalna wersja ma o połowę (czyli 2000) mniej kalorii, a w smaku... jest doskonała. 



Składniki na 6 porcji
4 gruszki
4 jabłka (najlepiej takie do rozpieku, ja ostatnio użyłam antonówek)
sok i skórka z 1 dużej pomarańczy
2 garście suszonej żurawiny

Na kruszonkę*
80g brązowego nierafinowanego cukru
100 g mąki orkiszowej (część mąki zastępuję też otrębami orkiszowymi)
80 g masła
100 g płatków owsianych

*Możesz zrobić kruszonkę z połowy podanych składników - wtedy po prostu będzie jej cieńsza warstwa na deserze.
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Jabłka i gruszki obierz, pokrój na cząstki i umieść na patelni lub w dużym garnku. Pomarańczę umyj, sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok a potem dodaj do owoców. Podgrzewaj na średnim ogniu ok. 15 minut, aż owoce zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Pod koniec dodaj suszoną żurawinę.
Składniki na kruszonkę umieść w dużym naczyniu i wyrabiaj ją palcami, aż wszystkie składniki się połączą.
Owoce przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp kruszonką i zapiekaj ok. 25-30 minut, aż wierzch będzie złocisto-brązowy.

Smacznego!


Uwagi:
1. Orientacyjna wartość kaloryczna całości składników po modyfikacji: 2343 (porcja - 405 kcal) Zobacz produkty z mojego kalkulatora kalorii A w oryginalnym przepisie: 4270 (porcja - 711 kcal) Zobacz produkty z mojego kalkulatora kalorii
2. Mąka orkiszowa jest idealna do tego typu deserów, bo nadaje im lekko orzechowy smak. Można też ją zastąpić otrębami orkiszowymi lub użyć pół na pół. 

9 komentarzy

  1. Alez mi się podobają te przepisy Sophie, będe musiała w końcu je wykorzystać w praktyce. To crumble prawdopodobnie wypróbuję jako pierwsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam też tę jej kuchnię ze zbiorowiskiem garnków, miseczek i innych przyborów kuchennych :) Szkoda, że nie da się obejrzeć jakoś w internecie tych odcinków raz jeszcze.

      Usuń
  2. musi być rewelacyjne, uwielbiam wszystko co z jabłkami :D
    dziennik diety widzę konsekwentnie piszesz :) ja też tyle, że w zeszycie ;) muszę w końcu podliczyć te moje dni ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest rewelacyjne :D A dziennik może nie bardzo konsekwentnie, ale jednak piszę :) Momentami trochę żałuję, że każdy może przeczytać o moich wpadkach, ale bez niego ciężej byłoby mi się pohamować w tym zimowym okresie :)

      Usuń
  3. crumble z jabłkami to moja ulubiona wersja tego deseru :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, ja jadłam jeszcze z owoców leśnych, z samych malin i ze śliwek, ale w tej jabłkowo- gruszkowej wersji smakuje mi najlepiej! Ta pomarańcza też niesamowicie się wkomponowuje :)

      Usuń
  4. beato! ty nie szukaj pracy, jak już bedzie kawiarnia to bedziesz tam piec!!! biore cie na etat ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko obym się z powrotem nie roztyła na takim etacie! Ale jak masz plan mnie zatrudnić to musisz mi pożyczyć swoją Nigellę, abym zdążyła przetestować jej przepisy!

      Usuń

TOP