Wiem jak smakuje jesienne słońce podczas tych najpiękniejszych, złocistych dni. Dokładnie tak, jak to crumble.
Jesień jest takim melancholijnym czasem. A "Nostalgia" to tytuł odcinka jednego z najbardziej uroczych programów kulinarnych, jakie oglądałam, czyli "Apetyczna Panna Dahl". Z niego właśnie pochodzi inspiracja do tego przepisu. W tamtym roku robiłam ten cudowny deser praktycznie przez cały czas trwania sezonu na gruszki. Pierwszy raz trzymałam się oryginalnego przepisu z dużą ilością masła i cukru. Ale za każdym kolejnym razem zmniejszałam ilość tych składników, a moja rodzina... nie zauważała zmian! Finalna wersja ma o połowę (czyli 2000) mniej kalorii, a w smaku... jest doskonała.
Składniki na 6 porcji
4 gruszki
4 jabłka (najlepiej takie do rozpieku, ja ostatnio użyłam antonówek)
sok i skórka z 1 dużej pomarańczy
2 garście suszonej żurawiny
Na kruszonkę*
80g brązowego nierafinowanego cukru
100 g mąki orkiszowej (część mąki zastępuję też otrębami orkiszowymi)
80 g masła
100 g płatków owsianych
*Możesz zrobić kruszonkę z połowy podanych składników - wtedy po prostu będzie jej cieńsza warstwa na deserze.
Przygotowanie:*Możesz zrobić kruszonkę z połowy podanych składników - wtedy po prostu będzie jej cieńsza warstwa na deserze.
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Jabłka i gruszki obierz, pokrój na cząstki i umieść na patelni lub w dużym garnku. Pomarańczę umyj, sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok a potem dodaj do owoców. Podgrzewaj na średnim ogniu ok. 15 minut, aż owoce zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Pod koniec dodaj suszoną żurawinę.
Składniki na kruszonkę umieść w dużym naczyniu i wyrabiaj ją palcami, aż wszystkie składniki się połączą.
Owoce przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp kruszonką i zapiekaj ok. 25-30 minut, aż wierzch będzie złocisto-brązowy.
Smacznego!
Smacznego!
Uwagi:
1. Orientacyjna wartość kaloryczna całości składników po modyfikacji: 2343 (porcja - 405 kcal) Zobacz produkty z mojego kalkulatora kalorii A w oryginalnym przepisie: 4270 (porcja - 711 kcal) Zobacz produkty z mojego kalkulatora kalorii
2. Mąka orkiszowa jest idealna do tego typu deserów, bo nadaje im lekko orzechowy smak. Można też ją zastąpić otrębami orkiszowymi lub użyć pół na pół.
Alez mi się podobają te przepisy Sophie, będe musiała w końcu je wykorzystać w praktyce. To crumble prawdopodobnie wypróbuję jako pierwsze :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam też tę jej kuchnię ze zbiorowiskiem garnków, miseczek i innych przyborów kuchennych :) Szkoda, że nie da się obejrzeć jakoś w internecie tych odcinków raz jeszcze.
Usuńmusi być rewelacyjne, uwielbiam wszystko co z jabłkami :D
OdpowiedzUsuńdziennik diety widzę konsekwentnie piszesz :) ja też tyle, że w zeszycie ;) muszę w końcu podliczyć te moje dni ;P
Jest rewelacyjne :D A dziennik może nie bardzo konsekwentnie, ale jednak piszę :) Momentami trochę żałuję, że każdy może przeczytać o moich wpadkach, ale bez niego ciężej byłoby mi się pohamować w tym zimowym okresie :)
Usuńsmakowicie;)
OdpowiedzUsuńcrumble z jabłkami to moja ulubiona wersja tego deseru :)
OdpowiedzUsuńHmm, ja jadłam jeszcze z owoców leśnych, z samych malin i ze śliwek, ale w tej jabłkowo- gruszkowej wersji smakuje mi najlepiej! Ta pomarańcza też niesamowicie się wkomponowuje :)
Usuńbeato! ty nie szukaj pracy, jak już bedzie kawiarnia to bedziesz tam piec!!! biore cie na etat ;-)
OdpowiedzUsuńTylko obym się z powrotem nie roztyła na takim etacie! Ale jak masz plan mnie zatrudnić to musisz mi pożyczyć swoją Nigellę, abym zdążyła przetestować jej przepisy!
Usuń