13 sty 2013

Tarta brokułowa (prawie) jak z Chimery

 

Co prawda słynna reklama głosi, że prawie robi wielką różnicę. 
Co prawda ten wypiek nie jest odpowiedni dla osób odchudzających się, ale... ten kruchy spód i to brokułowe, doskonale kremowe i puszyste nadzienie, tak dobrze znane z Chimery... No musiałam się podzielić tym odkryciem! Przetestowałam 4 różne przepisy na tarty brokułowe i w końcu znalazłam taki, który odwzorowuje smak i konsystencję słynnego oryginału. Nadal nie wiem, z czego zrobić tę jasnożółtą warstewkę na wierzchu, ale jak się dowiem, to uzupełnię ten przepis. A tymczasem dzielę się owocem moich poszukiwań, zwłaszcza że często w wyszukiwanych słowach kluczowych, po których być może trafiłaś/- łeś na mojego bloga jest właśnie "tarta brokułowa Chimera" :)


Składniki:
na ciasto
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
125 g masła pokrojonego na małe kawałki
3 łyżki lodowatej wody
2 szczypty soli
2 szczypty kurkumy (opcjonalnie)
na  farsz
1 brokuł
3 jajka
180 ml śmietanki kremówki
1/4 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
pieprz i sól

Przygotowanie:
Ciasto
Wszystkie składniki wyrobić (ja zawsze robię to w dużej misce), aż ciasto będzie gładkie. Rozwałkować lub wylepić nim formę na tartę i i nakłuć widelcem cały spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10 minut. Na początku ciasto urośnie i się wybrzuszy, ale nie trzeba się tym przejmować.
Farsz
Brokuł umyć i ugotować, aż trochę zmięknie (ok. 5 minut). Następnie odcedzić i zmiksować w malakserze lub za pomocą blendera na gładką masę. Można zostawić kilka różyczek do dekoracji. W osobnym naczyniu zmiksować całe jajka aż do podwojenia objętości. Śmietankę ubić i połączyć z jajkami. Delikatnie zmieszać to wszystko z brokułami, dodać przyprawy do smaku (soli ok. 6 dużych szczypt). Wylać masę na spód podpieczonej tarty i piec ok. 20 minut w 180 stopniach.





Uwagi:
1.Farsz powstał na bazie tego przepisu, natomiast ciasto- tego.
2. Ciasto robiłam również używając pół na pół mąki pszennej i orkiszowej pełnoziarnistej.
3. Cała tarta ma około 2369 kcal, a porcja (1/6)- ok.400 . Ja sobie pozwalam na taki kawałek w ramach obiadu, wraz z szklanką kefiru.
 Zobacz produkty z mojego kalkulatora kalorii

19 komentarzy

  1. Już prawie pobiegłam robić ale sobie przypomniałam, że zepsuł mi się blender więc nici z gładkiej masy :<
    Moja współlokatorka robi czasami tarty na słodko, do których zużywa trzy kostki czekolady, masło orzechowe i wydaje mi się, że tarta brokułowa jest w porównaniu z tą słodką niskokaloryczna! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Porównanie na pewno na korzyść brokułowej. Heh, całe szczęście, że nie mogę jeść czekolady :P

      Usuń
  2. Mam tylko jedno słowo - MNIAM!
    Mrożony brokuł też się nada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam ze świeżego, ale myślę, że nie wpłynie to w żaden sposób na konsystencję.

      Usuń
  3. pierwszy raz widzę takie cudo ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. przy najbliższej okazji wypróbuję ten przepis;) Wyglada pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. kolejna tarta dzisiejszego dnia - kusicie dziewczyny! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż... ja jest zimno to taka tłuściutka tarta to coś, na co ma się największą ochotę :)

      Usuń
  6. Dobrze się przedstawia! Z moim zamiłowaniem do tart chętnie bym spróbowała :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dziękuję za przepis, bo dokładnie tego szukałam. Tej konsystencji i czystego smaku, bez udziwnień. Super! I kolor nieziemski. W każdym razie wyszło wszystko jak trzeba.
    Pozdrawiam
    Anka

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł. Przetestuję jak już pojawi się nasz lokalny brokuł. :D
    Uwielbiam zielone jedzenie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Szukałam tarty jak z Chimery i proszę jest:) Wielkie dzieki, myslama że mascarpone dają i probowałam - nie:) czyli to kremówka tłusciutka.
    Moja juz w piecu, ale z ricottą, nie miałam kremówki. Podziele się wrazeniami. A na góre wypróbuje troche ricotty z kurkumą.Jeszcze raz wielkie dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodam tylko że farsz z ricotta całkiem całkiem - dojadam wlasnie z garka surowy:D a wierzch z kurkumą sie nie zmieścił, innym razem wypróbuje

      Usuń
    2. O, bardzo się cieszę, że trafiłaś na mój przepis :) Ciekawa jestem, jak całość będzie smakowała po upieczeniu. Ricotta może się fajnie sprawdzić i przy okazji będzie mniej tłuściutko ;)

      Usuń
    3. Prawie jak z Chimery! Dziękuję!!! takiego przepisu szukałam :)

      Usuń

TOP