14 lut 2013

Ciastka owsiane- moje ulubione!


W tym walentynkowym dniu chcę się podzielić moim ulubionym przepisem na ciastka owsiane. Ciastka dla osób bliskich naszemu sercu. Tłuściutkie i słodziutkie, ale pełne dobroczynnych płatków :) I takie chrupiące z zewnątrz, a sprężyste w środku!

Składniki (na ok. 7 dużych ciastek, wielkości wnętrza dłoni):
250 g płatków owsianych
125 g masła
85 g cukru
1 jajko
Opcjonalnie: bakalie, cynamon

Przygotowanie:
Połowę ilości masła roztopić na patelni, dodać płatki i podsmażyć do uzyskania jasnobrązowego  koloru. Resztę masła utrzeć z cukrem i jajkiem. Gdy płatki nieco przestygną, dodać do nich przygotowaną masę i dokładnie wymieszać. Można w tym momencie dodać bakalie (np. suszoną żurawinę) lub przyprawy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na pokrytej papierem do pieczenia blasze rozkładać łyżką mieszankę i piec 15-20 minut.



Uwagi:
1. Przepis pochodzi od męża mojej znajomej ze studiów, który poczęstował mnie takim owsianym ciastkiem, gdy czekaliśmy pod gabinetem, w którym owa koleżanka broniła swojej pracy magisterskiej :)
2. W kwestii układania ciastek: najlepiej robić się to, gdy płatki wchłoną trochę masy maślano- jajecznej (wystarczy odczekać 10 minut). I pomagać sobie drugą łyżką przy ściąganiu lepkiej masy i  nadawaniu ciastku okrągłego kształtu. Zwróć też uwagę, aby ciastko było w miarę równej grubości, bo inaczej brzeg będzie lekko przypalony (mi nadal nie udaje się tego całkowicie uniknąć). Wygodnie układa się ciastka w takiej foremce, jak na powyższym zdjęciu.
3. Do przepisu możesz użyć także innych rodzajów płatków (np. żytnich, orkiszowych) i ich część zastąpić otrębami.
4. Ilość cukru została oczywiście przeze mnie odrobinę zmniejszona (ze 100 g do 85g), ale ciastka są nadal bardzo słodkie, więc można jeszcze troszkę zmniejszyć.
5. Ach, no i kalorie! Całość użytych składników (bez bakalii): 2256 kcal, 1 duże ciastko- 322 kcal.  Zobacz produkty z mojego kalkulatora kalorii


Opakowane "walentynki" dla moich bliskich :)

18 komentarzy

  1. Idealne na śniadanie w biegu i jakie ładne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie ostatnio wzięłam takie ciacho na drugie śniadanie, bo nie miałam czasu na zrobienie czegoś lepszego i bardzo długo nie odczuwałam głodu :)

      Usuń
  2. muszę wypróbować :)
    kiedyś robiłam ciasteczka z płatków ryżowych - były przepyszne, trzeba by odkopać ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie napisałam sprostowanie odnośnie 'Ps. I love you' - oczywiście oglądałam ;)

      Usuń
    2. Płatki ryżowe? Chyba nigdy takich nie jadłam. W ciasteczkach na pewno są pyszne :)

      Usuń
  3. Pięknie i słodko wygladają :) uwielbiam wszystko co jest z płatkami owsianymi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też przepadam za płatkami, a od owsianki jestem uzależniona!

      Usuń
  4. super są! aż trudno uwierzyć, że takie z nich tłuściochy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to masło trzyma "w całości" te ciacha, niestety. Ale mają dużo błonnika ;)

      Usuń
  5. Wyglądają tak pięknie, że już jutro postaram się zrobić takie dla siebie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Szybciutko się je robi, więc warto je zrobić!

      Usuń
  6. Zrobione! Trochę mi się przypaliły na brzegach ale zeskrobałam nożem to, co czarne i już są śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już wiem, dlaczego one się przypalają na brzegach. Po prostu się lekko rozpływają pod wpływem temperatury, a te brzegi stają się najcieńsze. Ale jak się zrobi w miarę grube, to nie powinno być aż tak przypalone, żeby nie dało się zjeść ;)

      Usuń
  7. smakowitości, chyba wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam dziś na wieczór z Przyjaciółką.
    Dałam 100 g masła, i kilka łyżek mleka, kilka posiekanych migdałów i migdałowy aromat. Zgadzam się, że ilość cukru można by jeszcze zmniejszyć. Albo np zastąpić w części jabłkiem. Brzegi mi się nie przypaliły, choć nie są też chrupiące (na czym w sumie mi aż tak nie zależało; może będą jak ostygną, na chwilę obecną są pysznie miękkie). A, i zamiast 7 dużych zrobiłam 18 mniejszych :) Pyszne i inspirujące:)

    OdpowiedzUsuń

TOP