1 cze 2013

Orzechowe "bajaderki" bez pieczenia

Jak to niektórzy mówią: "Dzieci zdolne mają wolne" ;) Ja natomiast spędzam czas na tworzeniu pracy magisterskiej. A że w czasie deszczu (wiedzy) dzieci się nudzą, to podpatrzyłam pomysł na taką przekąskę wspomagającą wysiłek umysłowy. 


Wykonanie tych kuleczek jest dziecinnie proste, a jedynym koniecznym składnikiem jest masło orzechowe. Zasmakują one na pewno wszystkim, którzy lubią wyjadać ten przysmak wprost z słoika. I tym, dla których jego połączenie z bananem stanowi duet idealny. Dodam, że po dłuższym czasie spędzonym w lodówce bajaderki naprawdę mają ciastowatą konsystencję!

Składniki (na ok. 7 sztuk)
1/2- 1/3 słoika masła orzechowego
1/2 banana
2/3 filiżanki płatków owsianych górskich
2 łyżki słonecznika
suszona żurawina- na oko
wiórki kokosowe- do obtoczenia

Wykonanie
Masło orzechowe niedbale wymieszać z pokrojonym bananem, dodać płatki owsiane i inne dodatki. Wstawić masę do zamrażalnika na 15 minut, by nieco stężała. Po tym czasie formować za pomocą łyżki lub w dłoniach kulki i ewentualnie obtaczać je w wiórkach kokosowych. Przechowywać w lodówce.

Uwagi:
1. Inspiracją stał się ten przepis
2. Im bajaderki dłużej chłodzą się w lodówce, tym są smaczniejsze.
3. Myślę, że ten prosty przepis idealnie nadaje się do kucharzenia z dzieciaczkami: mało bałaganu, bez pieczenia, szybki czas wykonania. A dodatki zależą tylko od naszej fantazji- można dodać inne bakalie, posiekaną czekoladę, obtoczyć w kakao...
4. Wartości kalorycznej wyjątkowo podawać nie będę ;) Jak wiadomo, masło orzechowe to nie jogurt naturalny i zawiera sporo tłuszczu, choć można je zrobić samemu- oto przepis dla chętnych.


 Smacznego!

3 komentarze

  1. Ciekawie wyglądają,a smakują pewnie jeszcze lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te bajaderki to świetny pomysł na nieco zdrowszy niż zwykle deser :)

    OdpowiedzUsuń

TOP