19 gru 2013

Dekoracje pierników bez sztucznych dodatków

Oglądając wiele świątecznych dekoracji zamarzyły mi się zdobione pierniczki. Tyle, że nie chciałam używać ogólnodostępnych posypek, lukrowych pisaków, bo skoro już przygotowuję ciastka samodzielnie, z prawdziwym masłem, miodem i bogactwem aromatycznych przypraw, to nie chcę serwować sobie i bliskim sztucznych dodatków. Poza tym, choć pewne z tych cudacznych produktów ładne wyglądają (np. złote kuleczki), to są... paskudne w smaku. 

Robiąc porządki w szafkach kuchennych przyszło mi kilka pomysłów, co można użyć do dekoracji pierników. Nie wszystkie te rzeczy miałam, dlatego tylko wymienię, a potem pokażę, jak to u mnie wyszło :)

Naturalne produkty do dekoracji pierników
  • skórka pomarańczowa 
  • wiórki kokosowe
  • płatki migdałów
  • amarantus prażony lub w miodzie
  • nasiona słonecznika
  • całe migdały lub orzechy włoskie, pekan, nerkowca (aby się trzymały ciastek, trzeba je ułożyć na nich przed pieczeniem)
To wszystko przyczepiamy za pomocą lukru. Idealnie biały i wspaniałej konsystencji jest taki zrobiony z cukru pudru i białka, ale ja jednak wolę używać soku z cytryny. Moje pierniczki rozdaję wielu osobom i wiem, że niektórzy boją się jeść surowe białko. Poza tym lukier cytrynowy jeszcze bardziej ulepsza smak ciastek. Można też przygotować lukier różowy! Ja przygotowuję go dodając kilka kropel domowego soku malinowego. Oczywiście nie muszę wspominać, że smak też jest cudowny!

A teraz moje pierniczki.
Zdjęcia miały być śliczne i kreatywne, a wyszły... do rymu - psychodeliczne i dziwne... Fotografia kulinarna to niełatwa sprawa :)


Amarantusowy baranek
Rybka zrobiona przez mojego 22-letniego brata!
Różowy garbusek
Różowy ciastek, któremu przydałaby się jakaś twarz ;)
Podzielcie się swoimi pomysłami na naturalne dekoracje, na pewno skorzystam z pomysłów w przyszłym roku!

12 komentarzy

  1. Można? Można ; ) Super, takie naturalne odzoby to ja lubię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie to, że się podobają :)

      Usuń
  2. taka wersja pierników podoba mi się zdecydowanie bardziej, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kwiatek i rybka rewelacja :) My tradycyjnie lukrujemy, tzn. córka, która właściwie nie dopuszcza mnie do robienia lukru, bo odkąd się nauczyła to jej praca - robi miksturę z cukru pudru i cytryny, może niezbyt zdrowo, ale pierniczki są raz w roku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to u mnie też te dodatki są przyczepione na lukrze :) Ale przynajmniej takim domowym, a nie z torebki czy tubki. Trudno znaleźć dla tego sposobu jakąś alternatywę. Słyszałam kiedyś o lukrze buraczanym na stoisku z ekologicznymi wyrobami cukierniczymi, ale poza tym to nawet wujek Google mi nic na jego temat nie wie - podpowiada "cukier buraczany" lub "zakwas".

      Usuń
  4. zawsze w ten sposób dekoruje pierniki jak i inne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, to fajnie! A masz jeszcze jakieś pomysły na inne dekoracje?

      Usuń
  5. że też nigdy nie wpadłam na to, żeby udekorować pierniczki płatkami migdałów! pięknie to wygląda - na pewno następnym razem wykorzystam ten pomysł :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo podobają mi się Twoje wpisy. Pozwoliłem sobie na dodanie Twojego bloga do mojej listy najlepszych blogów o zdrowym stylu życia http://agregator-blogow-zdrowy-styl-zycia.blogspot.com/. Dzięki temu, Twojego bloga też znajdą o wiele łatwiej inni czytelnicy. Pozdrawiam Grzesiek

    OdpowiedzUsuń
  7. Do tego zdrowy styl życia... :) obowiązkowo.

    OdpowiedzUsuń

TOP