29 kwi 2014

Pieczona kasza jaglana z cieciorką i warzywami

Ten przepis przypadł mi do gustu z 3 powodów:

Po pierwsze, pieczona kasza jaglana jest idealna w smaku i konsystencji. Z garnka nigdy nie wychodzi mi tak sypka, jak przygotowywana tą metodą.

Po drugie - cieciorka. Chciałabym częściej zastępować w swojej diecie mięso roślinami strączkowymi, ale... nie potrafię takich rzeczy gotować! A to mi coś wychodzi za twarde, za drugim razem - rozgotowane i nie dość, że taka potrawa nie ma smaku, to jeszcze się przy tym dużo napracuję. Nie poddaję się jednak w swoich staraniach, lecz bardzo mnie cieszy, że dodatek cieciorki w tej potrawie nie jest tylko takim dodatkiem żeby było zdrowiej, ale także... smaczniej!

Trzecim powodem jest to, że potrawa powstaje szybko i jest wygodna do zabrania w lunchboxie. Świadkowie jedzenia mówią też, że bardzo przyjemnie pachnie :)


Składniki (na 2 porcje)
ok. 100 g (pół szklanki) kaszy jaglanej
1/2 cebuli
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
puszka cieciorki
1-2 ząbki czosnku
sos sojowy 
2 łyżki oleju
rozmaryn, curry lub ulubione zioła
pieprz i sól

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną sparzyć wrzątkiem i odcedzić na sicie. Następnie podprażyć ją chwilę na rozgrzanej patelni, przełożyć do żaroodpornego naczynia i zalać szklanką wody, posolić (ok. pół łyżeczki). Teraz można nastawić piekarnik na ok. 200 stopni, a gdy się będzie rozgrzewał, posiekać cebulę i podsmażyć ją na złoto. Dodać do tego przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć jeszcze chwileczkę i całość dodać do kaszy. Gdy piekarnik będzie już gorący, wstawić tam naczynie z kaszą i piec pod przykryciem ok. 20-25 minut, aż wchłonie ona całkowicie wodę - nie trzeba mieszać.

Teraz przechodzimy do warzyw i cieciorki. Cukinię i paprykę kroimy w kostkę. Na patelni, na której smażyliśmy cebulę z czosnkiem, rozgrzewamy jeszcze odrobinę oleju (niekoniecznie, jeśli mamy nieprzywierającą patelnię) i dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Możemy dodać trochę wody, jeśli przywierają. Ważne, żeby warzywa pozostały jędrne, lecz nie surowe. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy, zioła i sos sojowy (ok. 3 łyżki) - uważać na sól, gdyż sos jest wystarczająco słony. Do tego wsypujemy odsączoną cieciorkę i pozostawiamy pod przykryciem. Można też przez chwilę podprażyć ją na suchej patelni, wtedy będzie miała jeszcze bardziej orzechowy smak.

Gdy nasza kasza się upiecze, dodajemy do niej warzywa z cieciorką i się zajadamy :)

Uwagi:
1. Inspirację dla przepisu znalazłam na opakowaniu kaszy jaglanej Melvit (nie jest to współpraca).
2. Jeśli ktoś nie chce używać cieciorki konserwowej, to sprawdzony przepis na jej samodzielne przygotowanie znajdzie na stronie Jadłonomii.


17 komentarzy

  1. Uwielbiam takie przepisy, dzięki :) Cieciorka jest przepyszna, jaglana zresztą też. Ja właśnie planuję rozpocząć przygodę z jaglano-owocowymi szejkami. Nie mogę się doczekać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie u kogoś na instagramie widziałam takiego szejka i jakoś ciężko jest mi sobie wyobrazić jego smak ;) Jak dasz u siebie na blogu jakiś sprawdzony przepis to wypróbuję :)

      Usuń
  2. Dlugo nie mogłam przekonać się do kaszy jaglanej ale okazało się że jest pyszna!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak się ją dobrze przygotuje to jest pyszna! Taka orzechowa w smaku :)

      Usuń
  3. Właśnie zamierzam rozpocząć przygodę na serio z kaszą jaglaną, dlatego tym bardziej dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To polecam zwłaszcza ten sposób gotowania - czyli pieczenie ;) Zawsze wychodzi pyszna!

      Usuń
  4. Tylko czy większa ilość strączkowych nie obciąży za bardzo żołądka? polecam fajne przepisy dietetyczne na stronie, z której czesto korzystam https://www.facebook.com/AllevoJedzIChudnij/app_387030424731412

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już pewnie kwestia indywidualna - ja po cieciorce czuję się bardzo dobrze :)

      Usuń
  5. Zrobione! Zabieram w dzisiejszą podróż :) Ugotowałam cieciorkę z podanego przepisu i już po 20 minutach była miękka! To pewnie dzięki tej sodzie. Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie tak - w każdym bądź razie naprawdę szybko się gotuje. A wychodzi taniej i pewnie zdrowiej, niż cieciorka z puszki :) Mam nadzieję, że Ci posmakuje to danie tak jak mi :)

      Usuń
  6. Kasza jaglana i cieciorka to jedne z moich ulubionych produktów, więc pewnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam - zwłaszcza tę pieczoną kaszę. Wychodzi przepyszna!

      Usuń
  7. Beatko brak nowych postów też ma korzyści-czytam twoje stare mądre posty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Zawsze są jakieś plusy :) Właśnie tworzę 2 nowe wpisy!

      Usuń

TOP