23 sty 2015

Pieczone cukiniowe placuszki

Środek zimy to nie pora na cukinię. Cukinia to lato, leczo, leniwe (czytaj: przygotowywane w 10 minut) posiłki. Może więc warto przemycić trochę zieleni w środku lata? Zwłaszcza, że moja mama napotkała takie zielone cudaki niewiele większe od ogórków gruntowych. I to gdzie - w "Biedronce"! Mam nadzieję, że przyjechały ze słonecznej Portugalii... W każdym bądź razie zostałam zmuszona do zrobienia pieczonych placków z cukinii. Tego lata zdarzały się tygodnie, że robiłam je 4 razy pod rząd... Są pyszne, sycące i szybkie w przygotowaniu.



Składniki (dla 2 osób)
400g cukinii (to ok. 1 duża)
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 jajka
pół łyżeczki soli
przyprawy (mi najbardziej pasuje rozmaryn lub mieszanka suszonych pomidorów, cebuli, czosnku i odrobiny chilli)
pieprz


Przygotowanie:
Obetnij końce cukinii i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Dodaj jajka, mąkę i przyprawy, a następnie dokładnie wymieszaj. Blachę do pieczenia posmaruj lekko olejem/oliwą i nakładaj okrągłe, niezbyt grube (ok.2 cm) placki. Piecz w temperaturze 180 stopni z opcją termoobieg przez 15 minut. Pod koniec pieczenia możesz włączyć opcję grill, aby skórka się przyrumieniła.

Do placuszków idealnie pasuje sos, który robię z 3-4 łyżek jogurtu greckiego,  około łyżeczki soku z cytryny i łyżeczki sproszkowanej bazylii.

Smacznego!

Uwagi: 
1. Placuszki nie odchodzą idealnie od blachy, więc należy je delikatnie podważyć i nakładać łopatką.
2. Przepis pochodzi z książki E. Chodakowskiej i K. Lefterisa "Zmień swoje życie z Ewą Chodakowską. W mojej wersji placuszki nie są smażone, lecz pieczone.
3. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 6 placków wielkości takiej jak na zdjęciach. 




Brak komentarzy

Prześlij komentarz

TOP